Fåren med ullen

ekenäs hantverk

Fåren med ullen

 

Vi har två gamla svenska lantraser: rya och gotlandsfår.

 

Ryafåret har långa glansiga täckhår och kort mjukare bottenull. Ullen är rak eller vågig. Garn av ryaull är eftertraktat av textilkonstnärer för dess lyster och slitstyrka. Naturliga färger för ryaull är vit, svart, grå och brun.

Det gråa gotlandsfåret har lockig ull som består av enbart täckhår. Ullen är glansig och silkig.

Våra garner finns enbart i fårens egna färger, men genom att blanda olika färger kan man få garn i många naturliga, vackra nyanser.

Båda raserna ger härliga skinn: lockiga gråa gotlandsskinn och de mer ovanliga vita, svarta, bruna ryaskinnen som vi bereder oklippta eller klippta.

 

Vi har 20-25 tackor, men alla lammar inte varje år. De pensioneras från avelsverksamhet vid 7-9 års ålder och arbetar därefter som landskapsvårdare.

Våra får har möjlighet till utevistelse året om. Tackorna lammar i april, genomnittet hos oss är 2 lamm/tacka. Lantrasåren brukar ha lätta födslar och är duktiga mammor.

Våra lamm föds upp naturligt och miljövänligt på sin mammas mjölk och gräs.

Vi använder varken konstgödsel eller bekämpningsmedel på våra beten.

 

Vårt mål är att få fram den bästa ullen, de finaste skinnen och slaktkroppar med bra muskelansättning och lagom fetthalt. Det börjar med ett noggrant urval av avelsdjur men det är lika viktigt att se till att att djuren är friska, mår bra och har allt de behöver.

 

Naturligtvis är vår besättning Maedi Visna fri och har aldrig visat symtom på fotröta. Vi tar regelbundna träckprover och har hittills varit skonade från Haemonchus. Lammen mönstras i augusti och det kan ibland finnas avelsdjur till salu. Alla våra lamm säljs med härstamningsbevis från Elitlamm/Fårkontrollen.

 

 

 

ekenäs hantverk 2018